Zwemmen met lenzen

Zwemmen met lenzen
Aangezien steeds meer mensen contactlenzen dragen rijst ook steeds vaker de vraag of het mogelijk is om te zwemmen met lenzen.

Zwemmen met lenzen is zonder meer mogelijk, maar het algemene advies is om dat niet te doen.

Oppassen bij zwemmen met lenzen in 
Eén van de grote voordelen van contactlenzen ten opzichte van brillen is dat de drager hiermee veel beweeglijker en veel vrijer is, met name tijdens het sporten. Geen last van een hinderlijke bril op de neus als je net die hoge voorzet in het doel wilt koppen. Lenzen kun je dus (bijna) altijd blijven dragen, welke sport je ook doet. Toch wordt het afgeraden om te gaan zwemmen met contactlenzen. Daar zijn diverse redenen voor.

Om te beginnen is de kans dat jij je lenzen verliest tamelijk groot. De kans daarop is vooral met harde lenzen enorm groot omdat die op de traanfilm, ofwel het vochtige laagje op je oogbol, drijven. Vooral zwemmen in zoutwater is daarom niet aan te raden, want zout zorgt ervoor dat de lenzen losser gaan zitten, waardoor je de contactlenzen dus gemakkelijk in het water kwijt kunt raken.

De kans op het verliezen van je lenzen is natuurlijk heel vervelend, maar het grootste risico van zwemmen met lenzen is dat je gemakkelijk(er) een infectie of ontsteking door bacteriën, micro-organismen en chemicaliën die in het water zitten kunt oplopen. Met name zachte lenzen worden in het water als een soort spons waardoor ze gemakkelijk deze bacteriën en andere gevaarlijke stoffen op kunnen nemen. Je oog blijft dus in contact met die schadelijke stoffen totdat je de lenzen uit doet, waarmee de kans op een infectie van je oog sterk wordt vergroot. Chloorwater daarentegen zorgen ervoor dat je lenzen tijdelijk ietsje strakker gaan zitten. Hierdoor kun je de lenzen minder gemakkelijk uit doen en kunnen je ogen rood worden.

Oplossingen om te zwemmen met lenzen
Mocht je toch willen gaan zwemmen met je lenzen, dan kun je het allerbeste daglenzen nemen, geen weeklenzen of maandlenzen. Deze gooi je gewoon na het zwemmen weg, waardoor ze niet in contact met je ogen blijven en de eventuele bacteriën in en op de lenzen geen kans krijgen. Wel is het raadzaam om na het zwemmen en na het verwijderen van de lenzen direct je ogen goed schoon te maken, om op die manier direct eventuele bacteriën, micro-organismen en chemicaliën weg te spoelen.

Een andere oplossing voor het zwemmen met lenzen is om een zwembrilletje of een duikbril op te doen. Zoiets is natuurlijk geen waterdichte oplossing, omdat er altijd water onder je zwembril of duikbril kan komen en je contactlenzen alsnog in aanraking kunnen komen met het water. Zijn je contactlenzen toch in aanraking geweest met water, doe ze dan zo snel mogelijk uit, spoel je ogen goed schoon en maak de lenzen goed schoon met lenzenvloeistof.

Copyright © 2017 Primolens. All rights reserved.